5. června 2012

Měla jsem chuť na rebarboru.

Dneska mi došlo, že bych se měla zase trochu víc snažit a přidat nový recept. Vzhledem k tomu, že jsem tento příspěvek pekla už před téměř 14 dny, už bylo na čase.

Dnes je na jídelníčku: Rebarborový koláč


Tato "buchta" je snadná a rychlá a hlavně hooodně dobrá. Před tímto pokusem jsem jí pekla ale pouze jednou, protože jsem jiné roky vždycky rebarborovou sezónu prošvihla. Neudělejte stejnou chybu jako já a upečte jí co nejdříve, ať ještě roste. Poprvé jsem jí dostala darem od tety mojí mamky a měla jsem tedy poměrně hodně zpracovatelného materiálu. Tentokrát jsem se musela spokojit s prodejnou ovoce a zeleniny naproti našemu bytu, kde byl docela problém vybrat použitelné kousky. Chuť byla ale silnější než lenost, tak jsem se přemohla a přebírala, až jí bylo tak akorát dost na jeden ošizenější koláč.

Na 26 cm formu budete potřebovat:
  • 2 bílky
  • 2 žloutky
  • 120 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 125 ml mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • máslo a mouka na vymazání formy
  • máslo, mouka, cukr na žmolenku
  • 6-8 klacků rebarbory (klidně i víc)
  • cukr na proslazení rebarbory
Formu jsem vymazala máslem a vysypala moukou a zapnula troubu na 180 °C.

Ve vyšší misce jsem z bílků ušlehala tuhý sníh. Žloutky jsem v další míse utřela s cukrem do pěny. Přidala jsem k nim mouku, rozpuštěné máslo, mléko a prášek do pečiva. Po promíchání v kompaktní hmotu - možná budete muset přidat ještě trochu mléka - jsem přidala vyšlehaný sníh a opatrně do těsta zabalila. Vždycky začínám přídavkem malého kousku sněhu, který mi těsto trochu odlehčí a až pak přidám zbytek. Je to jednodušší a snáz se to spojuje bez zbytečné ztráty vešlehaného vzduchu.Připravené těsto jsem přelila do formy.

Rebarboru jsem oloupala v celé délce škrabkou na brambory. Nasekala jsem jí na menší kousky a posypala lehce cukrem, aby byla oslazená. Pokud použijete cukru málo, může se stát, že bude buchta moc kyselá a tím i nejedlá.

V další misce jsem z blíže nedefinovaného kousku másla, mouky a cukru připravila žmolenku. Chtěla jsem, aby jí bylo dost na pokrytí celého koláče ve slušné vrstvě, protože žmolenka je pro tuto buchtu charakteristický znak.

Na těsto ve formě jsem rovnoměrně rozprostřela proslazenou rebarboru a překryla jí žmolenkou. Koláč jsem následně vložila do trouby a pekla asi tak hodinu, než byl povrch alespoň trochu nazlátlý.

Příprava mi celkem trvala asi tak půl hodinky, takže si troufám říci, že se jedná o rychlé pečení. Kdo četl postup až sem tak musí uznat, že i jednoduché. Směle do toho!


Měla bych na tebe můj milý čtenáři jednu tak trochu anketní otázku. Mám jako příspěvky přidávat více rychlých a jednoduchých jídel? Zajímá někoho těstovinový salát a podobné běžné rychlovky?

5 komentářů:

  1. Me teda momentalne zajimaji jen jednoduchy rychlovky :-) Tak sem s nimi;-)
    Tera

    OdpovědětVymazat
  2. Rychlovky jsou super, výborná inspirace na skvělé večeře! Ale Pokustonův klobouk dolů před všemi složitějšími recepty, chybí akorát taková svíčková. A co třeba netradičně z králíka ... ? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,musím poděkovat za recept.Koláč se povedl na 1.Krásně vláčný.Příště zkusím i jiné ovoce.Díky

    OdpovědětVymazat